Ema Rose | Bezlepková laboratoř

Bezlepkova-laborator-BZL-neznamená-zdravě-01

Bez lepku neznamená automaticky i zdravě

Mnoho celiaků se diví, že se necítí dobře, i když svědomitě dodržují BZL dietu. Mnozí z nich přitom jen vymění nevhodné lepkové potraviny za nevhodné BZL…

Bezlepková strava může být prospěšná pouze tehdy, pokud je založena na přirozených potravinách. Ty nezatěžují zažívání – naopak posilují imunitu, vyživují prospěšné střevní bakterie a podporují zdraví celkově.

Rostoucí poptávka po bezlepkových potravinách je bohužel příležitostí pro mnoho výrobců, kteří vyrábí a následně dodávají do supermarketů nutričně prázdné potraviny nevhodného složení a směsi mouk, ve kterých je spousta škrobů a aditiv. Tyto látky ale nemají pro tělo valnou výživovou hodnotu. To znamená:

Například 1 kg směsi Schär dnes stojí minimálně 120 Kč. Za tuto cenu koupíte například 1 kg kvalitní pohankové mouky nebo 0,5 kg pohankové mouky a 0,5 kg čirokové mouky + k tomu balíček bio droždí. A to jsou suroviny, ze kterých jednoduše upečete 2 skvělé chleby na několik dní. Viz můj e-book zdarma (Aktuálně v přípravě!!!)

Zdraví je volba. Zdraví je svoboda. Zdraví je rozhodnutí vyměnit nezdravé potraviny za ty přirozené = zdravé. Žít zdravě je možnost pro každého…

Proč používám jednodruhové mouky a naopak nepoužívám směsi

Je pravda, že bych měla jednodušší práci. Receptů ze směsí je všude spousta a díky přidaným látkám jako zahušťovadla, emulgátory, plnidla je práce s nimi o hodně jednodušší. A šance, že se dílo podaří, je velmi vysoká, což ocení hlavně ti, kteří s bezlepkovým stravováním začínají. Pak je určitě fajn, že tato možnost existuje a lidé, kteří s BZL stravováním začínají, získají čas na seznámení s novou situací, která může na začátku být velmi stresující.

Z dlouhodobého hlediska ale používání směsí a nepřirozených BZL potravin a polotovarů považuji za nešťastné. Je potřeba hýčkat si oslabené zažívání, které je u některých lidí velmi citlivé nejen na lepek, ale třeba i na další složky potravy jako mléčné výrobky, vejce, sója...

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru