Tipy a rady z Bezlepkové laboratoře
…..
Celiakie je můj životní dar. Právě díky ní jsem nastoupila cestu opravdového jídla bez náhražek, plnidel a dalších nesmyslů, které naše tělo jen zaplácnou, ale nevyživí. Inspirujte se také k přirozenému a zdravému stravování, ať už bez lepku nebo s ním…
RECEPT: Domácí kefír / BZL
Proces fermentace zajistí kefírová houba (nazývaná též tibetská). Sehnat ji můžeš na internetu nebo i v některých FB skupinách.Fermentuj v čisté skleněné nádobě. Sklo je přirozeně zdravotně nezávadné a tím se do kefíru neuvolňují…
Domácí kefír
Kefír je kvašený mléčný nápoj s pozitivním vlivem na naše zdraví. Oproti kefíru z obchodu ten domácí obsahuje daleko více prospěšných bakterií a taky více jejich typů (udává se minimálně 30 druhů bakterií).A nejlepší…
RECEPT: Vláčná bábovka bez lepku / BZL
U nás doma jsme zvyklí mít stále něco „na zub“, ale sladkosti nekupujeme. Nelíbí se mi složení a k tomu taky strašně ráda peču 😍 Takže vlastní recept na BZL bábovku byla nutnost…👍 Vyhovuje…
RECEPT: Kakaová buchta s tvarohem / BZL
Moje oblíbená KAKAOVÁ BUCHTA S TVAROHEM je hodně žravá. Víte, že ani v rámci zdravého životního stylu a udržování hmotnosti se nemusíte vzdát mlsání? Záleží zejména na množství snězených kousků a kvalitě použitých surovin…
Bez lepku neznamená automaticky i zdravě
Mnoho celiaků se diví, že se necítí dobře, i když svědomitě dodržují BZL dietu. Mnozí z nich přitom jen vymění nevhodné lepkové potraviny za nevhodné BZL…Bezlepková strava může být prospěšná pouze tehdy, pokud je…
Celiakie mě naučila říkat ne
Neberme celiakii jako velkou nespravedlnost života. Není to náhoda, není to omyl. Nevytáhli jsme si černého Petra. Život dobře ví, proč si vybral zrovna nás…Přemýšleli jste někdy nad tím, proč máte celiakii? Proč zrovna…
Hledáte lék na celiakii?
Kdyby existoval lék na celiakii, brali byste to? Vzít si malou pilulku a žít život jako dřív – bez toho „otravného každodenního omezení“. Jít do pekárny a bez obav si pochutnat na křupavém vypečeném…
RECEPT: Pohankový ovocný koláč / BZL
Tak tenhle POHANKOVÝ OVOCNÝ KOLÁČ chutná tak skvěle, že ho s vámi musím sdílet. Je krásně vláčný, jemný, rozplývá se na jazyku. Díky tvarohu bude hladina cukru v klidu (pokud nesníš půl plechu 😅)….
RECEPT: Bezlepkové nudle PAD-THAI se zeleninou / BZL
Opravdu rychlý oběd – kuřecí maso se zeleninou a rýžové nudle pad-thai. Oblíbené u všech členů domácnosti 😉 Jak na to: Kuřecí prsa, mrkev a bílé zelí jsem nakrájela na nudličky Na olivovém oleji…
RECEPT: Fazole s BIO klobásou v rajčatové omáčce / BZL
Další rychlovka z „Bezlepkové laboratoře“ – fazole v rajčatové omáčce s klobásou (jak jinak než bez dusitanů). Jako příloha kváskový chléb a je hotovo! Jak na to: Červenou cibuli jsem mírně osmahla na olivovém…
RECEPT: Čokoládové lanýže / BZL
Pro všechny čokoholiky – jednoduché, rychlé, žravé, jen ze 2 surovin. Z uvedeného množství lze udělat cca 70 kuliček. Jak na to: 300ml ŠLEHAČKY (nejlépe bio nebo farmářské) přivedu k varu a sundám z…
RECEPT: Linecké pohankovo-rýžové / BZL
Další z mých oblíbených receptů. S těstem se dobře pracuje, používám ho i na košíčky a kolečka plněná krémem. Co bude třeba: 230 g másla 200 g pohankové mouky 160 g rýžové mouky (nebo…