Ema Rose | Bezlepková laboratoř

Domácí kefír

Kefír je kvašený mléčný nápoj s pozitivním vlivem na naše zdraví. Oproti kefíru z obchodu ten domácí obsahuje daleko více prospěšných bakterií a taky více jejich typů (udává se minimálně 30 druhů bakterií).

A nejlepší kefír je ten doma vyrobený. Jeho příprava i péče o něj je jednoduchá. Zvládám to já, tak to zvládnete taky 🙂

Domácí kefír je bez laktózy

Skvělá zpráva je, že si na domácím kefíru často mohou pochutnat i lidé s laktózovou intolerancí. Jak je to možné? Houbičky se totiž živí laktózou (mléčným cukrem) a díky tomu, že je domácí kefír fermentován minimálně 1-2 dny, obsah lakózy je v takovém kefíru minimální.

Oproti tomu kefír z obchodu je fermentován jen pár hodin. Má tak pořád významný podíl laktózy, která některým lidem prostě nedělá dobře. Navíc se po fermentaci takový kefír opět pasterizuje – tepelně upravuje, čímž se ničí nejen škodlivé, ale bohužel i prospěšné bakterie. Pasterizace „díky“ tomu zajistí delší trvanlivost.

Chceš si také pochutnat na domácím kefíru? Mrkni na můj recept

Účinky domácího kefíru na zdraví:

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru