Ema Rose | Bezlepková laboratoř

RECEPT: Domácí kefír / BZL

Proces fermentace zajistí kefírová houba (nazývaná též tibetská). Sehnat ji můžeš na internetu nebo i v některých FB skupinách.

Fermentuj v čisté skleněné nádobě. Sklo je přirozeně zdravotně nezávadné a tím se do kefíru neuvolňují nežádoucí látky.

Používej kvalitní bio nebo farmářské mléko, ideálně nepasterované nebo šetrně pasterované (to je dostupnější).

Na 0,5 l mléka potřebuješ cca 1 lžíci houbiček. Pokud bude houby méně, nic se neděje, jen fermentace bude trvat déle.

Jak na to:

Na kefíru si můžeš pochutnávat klidně každý den. Nejjednodušší je ho pít jen tak nebo ho rozmixovat se zralým banánem a malinami, jahodami, borůvkami – podle toho, co zrovna roste na zahrádce, v přírodě nebo máš zrovna doma po ruce.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru